sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Luukku nro 9


Lapset ja koirat ovat yksi lempiaiheita, sillä niissä näkyy monesti aikakausi hyvin selvästi. Vanhemmissa kuvissa lapset ovat laitettu esiintymään kuin pienet aikuiset ja mitä lähemmäs nykyaika tullaan sitä vapaammin ja iloisemmin lapset saavat kuvissa olla. Voin kuvitella miten vaikeaa lapsien ja koirien kuvaaminen on ollut entisaikaan ollut, kun pelkästään kuvan ottamista varten on pitänyt odottaa pitkän aikaa liikkumattomana. Näissäkään kuvissa ei kovin iloisia lapsia näe, eli ilmeisesti kuvaaminen on ollut hyvin vakavaa puuhaa eikä kuvaajien ensisijainen tehtävä ole ollut houkutella lapsesta sitä parasta ilmettä esiin kuten nykyään.

Näistä kuvista ylempi on Turusta ja sen on kuvattu vuosien 1862-1870 välillä O. J Aunen toimesta. Kuvaaja itse on lähtoisin norjalainen ja kuoli suomalaisessa siirtokunnassa Argentiinassa vuonna 1909. Kuvan koira ei näytä olevan mikään hirmuisen suuri ja on ulkonäöltään mielenkiintoinen.

Alempi on Salosta ja sen on kuvanut Feodor Smirnoff ennen 1940-lukua. Kuva on hieno itsessään, sillä siinä ei näe yhtään ajan patinaa, vaan on edelleen kunnoltaan kuin suoraan kuvaamosta tullut. Kuvaa ostaessa ensisilmäyksellä ajattelin sen olevan Amerikkalainen, koska koira näytti siltä mitä heidän kuvissaan paljon esiintyy. Koiran ulkonäkö viehättää minua suunnattomasti ja siitä tulee mielieen nykyiset collie- ja noutajaristeytykset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.