perjantai 24. lokakuuta 2014

Arkistojen kätköistä

Minut hyvin tuntevat tietävät minun rakastavan kaikkea vanhaa, mutta koska en halua kodistani museota, keskityn keräilemään koiraharrastukseen liittyviä vanhoja asioita kuten julkaisuja ja kuvia. Niitä on helppo säilyttää.

Viimein uskallan raottaa hieman arkistojani ja esittelen pienen osan kuvakokoelmastani 1870-luvulta 1950-luvulle. Suurin osa kuvista on suomalaisia, mutta mukana on myös kuvia muista pohjoismaista ja yksi espanjalainen erikoisuus. Näissä kuvissa minua kiehtoo miten ne kuvastavat koiran asemaa ihmisen seuralaisena läpi historian.


Visiittikortit, eli entisajan käyntikortit ovat yksi keräilyni pääkohde, jos niissä esiintyy koira ihmisen seurana.  Nämä kaksi ovat 1800-luvun lopusta tai ihan 1900-luvun alusta, päätellen valokuvaajien aktiivisuusajasta. Ensimmäinen on tanskalainen ja toinen suomalainen visiittikortti tai osa siitä,Kolmas kuva on juurikin se espanjalainen erikoisuus, jonka huusin kokoelmiini.


Suomalainen ajokoira/seisoja on kuvattu 1909 ja kaksi muuta kuvaa ajoittuvat mahdollisesti 1920-luvulle. Tuohon aikaan valokuvaaminen ja oli harvojen herkkua ja kallista, mutta niin vain kaksi koiraa ovat päässeet ihan yksinään kuviin. Jään väkisin miettimään mikä mahtoi olla niiden merkitys omistajilleen.
Tämä herttainen kuva on Tampereelta ja kuvattu noin 1907-1913 välisenä aikana.


Skynterrieri ja seisojanpentu on kuvattu myyjän mukaan 1950-luvulla ja alakuvan spanielityyppinen koira on päässyt Lottien kanssa ryhmäkuvaan. Tämä kuva sijoittunee 1939-1945 väliselle ajalle.

Näiden kuvien kuvausvuosista minulle ei ole tarkkaa tietoa, mutta ihmisten vaatteista voisi asiaan perehtyneempi tehdä jonkinlaisen arvion. Kuvista terrierityyppinen koira ja koira hevosvaunujen vieressä ovat ruotsalaisia ja bokserityyppinen koira supisuomalainen.

Seuraavaksi, jos lukijoita kiinnostaa, olisi minulla esitellä kuvin suomalaisia palveluskoiria 1920-luvulta.

5 kommenttia:

  1. Vitsi miten hienoja! Itsehän olen keskittynyt keräilemään lähinnä vanhoja hevoskirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..ja minulla tekisi mieli laajentaa tämä vanhoihin hevoskuviin. ;)

      Poista
  2. Onpa upeita! Kyllä kiinnostaa pk-kuvat, voi nyyhkiä, että olisipa senrakenteisia koiria yhä...

    VastaaPoista
  3. Onpa tosi mielenkiintoista lukea tällaisia. :) Meiltä löytyy mummolan vanhoista albumeista 1940-luvulla otettuja kuvia, joissa ilman muuta esiintyy myös koiria. Uskollisia turrikoita isäntiensä jaloissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minusta noissa vanhoissa kuvissa on parasta juuri se välittyvä tunne koiran ja ihmisen suhteesta.

      Poista

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.