tiistai 23. joulukuuta 2014

Luukku nro: 23

Jouluperinteet ovat minulle tärkeitä. Tänä jouluna sain poikkeuksellisesti laitettua joulukoristeet paikoilleen vasta tänä aamuna ennen nukkumaan menoa, siis heti yövuorosta tultuani. Aino oli kärppänä koristelaatikolla ihmettelemässä uusia joulupalloja. Päätin jättää laittamatta joulutähdet ikkunaan, vaikka ne ovat olleet minulle aina kaikista mieluisimmat jouluvalot. Sen sijaan olin jo virittänyt uuden koristeen pianoni päälle. Ei muuten ollut hyvä idea, sillä epävireisen pianononi ääni oli entistä särisevämpi. Sopivasti osaan soittaa sillä vain Jouluyön.



Meillä perinteisesti alkaa aatto myöhäisellä heräämisellä ja sen jälkeen vanhemmilleni siirtymistä. Tänä vuonna vietämme kolmen aikuisen joulun meidän luonamme..

Rakastan koirien kanssa rauhallista aamukävelyä, sillä yleensä missään ei ole ristinsielua. Sää on vain nyt niin kylmä, että luulen ettei pienet ystäväni hinaavat minut nopeaa takaisin sisälle. Yleensä pyrimme katsomaan Lumiukon televisiosta ja jossain vaiheessa keräämään luumme sohvalta ja suuntaamana kulkumme hautausmaalle. Huolimatta siitä kuinka leuto aaton sää olisi, niin hautausmaalla on aina julmetun kylmä. Tänä vuosi tuskin tulee olemaan poikkeus. Joka joulu meillä on kummankin isänpuolen isovanhempien haudat hukassa, vaikka meillä on hyvin keski-ikäinen harrastus kulkea kesäsisin hautausmailla sukulaisia bongaamassa. On hyvin perinteikästä juosta sormet ja varpaat jäässä etsien sitä oikeaa hautariviä ja hautakiveä.


Huolimatta siitä, että minulla on kaikki läheiset haudattu Rovanimelle, niin joka kerta täytyy jäädä hetkeksi hiljentymään muualle haudattujen muistomerkille. Sadat kynttilät tekevät siitä vaikuttavan näyn. Välillä muistomerkillä voi päästä seuraamaan myös tulipalon alkua ja laajentumista kun kynttilät sulattavat toisensa ja muovit leimahtavat tuleen. Tosiasiassa tänä vuonna hautasmaalla käynti on varmasti tavallista raskaampaa, mutta poiskaan ei voi jäädä.

Itsenäisyyspäivänä kynttilöiden määrä oli vielä suhteellisen vaatimaton.
Viimeistään hautausmaalla käynnin jälkeen on jouluruokien vuoro. Tänä vuonna on sama menu kuin kaikkina muinakin, poislukien metsopaisti ja sillit. Pöydästä löytyy lohen ja muikun mädit lisukkeineen, poron kylmäsavupaisti, graavilohi, rosolli (koristeena..), laatikot, hirvenkäristys puikuloilla. Hillosipuleita ja muita unohtamatta. Jälkiruuaksi torttua ja mustikkapiirakkaa. Ruokailun jälkeen on lahjusten jakaminen..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.