maanantai 26. tammikuuta 2015

Suomalaista koiraharrastusta 1920-luvultaLupailin aikaisemmin kuvia kokoelmastani nimenomaan palveluskoirista. Tässä tulee parhaat palat ja lisukkeena muutaman ns. erikoisuus.

Valokuvaamokuvat on otettu Vaasassa ja koirien omistajien kotipaikat löytyivät salapoliisityön jälkeen Vaasasta ja Muolaasta (luovutettu alue Karjalassa). Eniten minua kiinnostaa kuvien paikka, eli kuvissa esiintyy taustalla ajalle suhteellisen kivat kenneltilat ja mielenkiintoinen koulutuskenttä esteineen. Jos jollainen on tietoa kuvissa esiintyvistä koirista tai paikoista, niin mielelläni viisastun asiassa. Palveluskoiraharrastaja joka keräsi/kuvasi aikalaisena kuvat ei valitettavasti ole enää kertomassa asiasta, eikä kuvien myyjällä ollut antaa juuri mitään tietoja niistä. Myyjä oli onnellinen kun kuvat pääsivät harrastavaan kotiin.
Saksanpaimenkoiria esittelemässä taitojaan 1924

Skotlanninpaimenkoiria, ainakin Tuttu ja Paka-Tiltu. Taru voisi olla ihan jotain muuta myös mustan maskin perusteella.Olisko tässä yksi ensimmäisistä nöffeistä Suomessa. Eri lähteiden mukaan ensimmäiset olisiva tulleet juuri 1920-luvulla. 


Kahden ylimmän kuvan kääpiökoira on typustetty ja muistuttaa kovasti alkuaikojen kääpiöpinseriä. Niistäkin ensimmäiset tulivat Suomeen 1920-luvulla. Alimpien kuvien Taaja ja Bela voisiva olla idän "tuonteja" nimien, omistajan asuinpaikan ja Taajan korvien typistysmallin perusteella.

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoiset kolme "historian havinaa" -postausta. Kyllä on koirat muuttuneet. Pidän kovasti tuosta vanhasta skotlanninpaimenkoirasta. Kyllä nykyinen collie on aika kaukana siitä.

  Saako udella mistä olet onnistunut haalimaan näitä aarteita? Vai ovatko ne kulkeneet suvussa? Olen itse hurahtanut vanhojen koirakirjojen keräilemiseen ja vanhimmat ovat 1900-luvun alusta. Suurimman osan olen kuitenkin tuonut ulkomailta matkoilta. Suomalaisiin kovin vanhoihin julkaisuihin harvemmin törmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Minulla miellyttää myös kovasti silmää juurikin nuo colliet entisaikaisessa asussaan.

   Aarteeni olen metsästänyt monesta eri paikasta. Suurin osa on kirpputori ja antikvariaattilöytöjä. Isken aina kiinni ensimmäisenä niihin epämääräisiin ja likaisen näköisiin kasoihin. Osan, varsinkin vanhat koirakortit, joita löytyy mm. joulukalenteri-postauksista on muilta keräilijöiltä suoraan ostettuja.

   Poista
 2. Voi miten hieno on sakemanni joskus ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat mukavasti olleet tuollaisia peruskoiran muotoisia ja mallisia. Osasta tulee hieman mieleen nykyajan käyttömalit. Ei tosin meidän Leksu, joka on mallia mörssäri. :D

   Poista

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.