maanantai 23. syyskuuta 2013

Luonnetesti

Nupun kanssa kävimme luonnetestissä lauantaina. Lähtökohdat olivat hieman kyseenalaiset minun ollessa kuumeessa ja Nupun valeraskaana. Vielä päivällä se yritti imettää Ainoaan ja tätä kirjoittaessa vauhti vain kiihtyy, eli mökillä käydessä teki jo ahkerasti pesää itselleen männyn juurelle. Siitä huolimatta selvittiin testi läpi ilman suurempia yllätyksiä. Loppupisteet eivät päätä huimaa, mutta minulle olikin tärkeintä nähdä koiran mahdollinen terävyys sekä miten se reagoi laukausiin paineistettuna. Muu olikin jo tiedossa. Terävyyttä ei ollut,  ja laukaukset menivät kuten aina. Nupun kanssa ei siis tarvitse pelätä sen syövän ketään, vaikka arjessa välillä terävyyttä näkyisikin.

Toimintakyky -1, Pieni
"Koira selvästi pelkää kelkkaa ja ohjaaja joutuu auttamaan kontaktin saamisessa käymällä kyykkyyn kelkan viereen ja puheella. Pimeässä koiraa joudutaan kutsumaan useita kertoja ja koira epäröi ja etenee hitaasti."
 
 Terävyys + 1, Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
"Seinässä koira reagoi hyvin laimeasti tai ei lainkaan hyökkäykseen, tai osoittaa pelkoa."
Puolustushalu +1, Pieni (Nuppu murisi vaimeasti selkäni takana)
"Koira on ohjaajan sivulla tai takaviistossa, ehkä muutama haukahdus, muuten vaisu esitys. Hyväksyy hyökkääjän samoin kuin luoksepäästävyydessä."
Taisteluhalu -1, Pieni
"Koira tarttuu esineeseen, mutta ei taistele vaan pureskelee sitä ja laskee heti irti, kun esineestä vedetään; tai koira ei ota lainkaan esinettä suuhunsa, mutta osoittaa jonkin verran taisteluhalua kelkalla ja muissa osasuorituksissa."
Hermorakenne -1, Vähän hermostunut
"Koirassa on havaittavissa selvää rauhattomuutta ja se hakee osasuorituksissa ohjaajansa tukea. Se vaatii pidemmät palautumisajat osasuoritusten välillä ja sen hermostuneisuudesta johtuva epäjohdonmukainen käyttäytyminen on selvästi havaittavissa. Koira liikehtii jaääntelee tarpeettomasti."
Temperamentti +2, Kohtuullisen vilkas
"Koiran reagointinopeus ja väistö on hieman hitaampi, mutta hallittu ja koiran huomio oikein suuntautunut."
 Kovuus -2, Pehmeä
"Koira, joka osoittaa selvästi pelästyneensä kohdetta ja osoittaa halunsa välttää paikkaa suhteellisen pitkänkin palautumisajan jälkeen ja vaatii ohjaajalta runsasta houkuttelua."
Luoksepäästävyys +2a
"Koira, joka houkuttelematta tai pienin houkutuksin hakeutuu kosketukseen myös vieraiden ihmisten kanssa, käyttäytyen ystävällisesti. Koira on ns. ujo."
Laukaisupelottomuus +, Paukkuärtyisä
"Koira, jolle ampuminen aiheuttaa selviä aggressiivisia reaktioita äänen suuntaan."
Pluspisteitä 62 ja miinuspisteitä 76, lopputuloksena -14 +



Oli mukava huomata, että tunnen koirani ja olen kasvattanut sitä ihan oikealla ajatuksella, ilman harhakuvitelmia sen luonteesta. Testin jälkeen autoon päästyään Nuppu oli taas oma itsensä ja kotona kuin ei missään olisi ikinä käynytkään. Koira ei siis kärsinyt testistää hetken huimausta pahemmin, vaikka testipaikalla olikin kovasti mielimässä kotiin. Omin jaloin kuitenkin selvitti testin läpi.

Nuppu on arjessa helppo, sillä (luojan kiitos) se ei ole ääniarka.  Muuten noilla väistöillä olisi sen kanssa vaikeuksissa. Mietin ennen testiä, etten olekaan sitä koskaan nähnyt kunnolla säikähtäneenä. Sen tiesin, että väistöt ovat tarvittaessa komeita ja nopeita, jalkoihin se ei ole ikinä jäänyt. Seinällä oli mukava huomata ettei se kanna kaunaa ja viimeiseen asti väistää, eikä siis ole ensimmäisenä karkaamassa kenenkään kimppuun. Itse näin pidättyväisyyden vaivaavan testin alussa, mutta helpottavan hieman testin kuluessa. Pehmeydellä on hyvät ja huonot puolensa. Nupun elämään se vaikuttaa siten, että se on äärimmäisen nopea oppimaan ja taipuisa toimimaan minun ohjeiden mukaan. Pidättyväisyyden kanssa yhdistettynä pehmeys tekee sen, että Nuppu muistaa kyllä kaikki ihmiset ja koirat, jotka se on merkinnyt mustaan listana. Tämän vuoksi mm. lasten kanssa rentona oleminen on tuottanut vaikeuksia. Hermojen ja toimintakyvyn olisi suonut tietenkin olevn plussan puolella, niin kuin kaikilla pumeilla toivoisi olevan, mutta näillä jatketaan samaan malliin kuin aikaisemminkin. Ne ongelmat, mitä meillä välillä arjessa esiintyy johtunevat tällä ymmärryksellä dominanssista, mitä koirassa on hyvin paljon.

Sunnuntaina testattiin myös Nupun veli ja nyt 8 koiran katraasta on testattu kaikkiaan viisi jäsentä.

Loppukeskustelua ei valitettavasti tullut videolle. Meidät toivotettiin testiin uudelleen kun saamme laumajärjestyksen selväksi ja Nupun asema vakiinnuttua. Se, ettei Nuppu ole saanut missään vaiheessa omia "tehtäviään" laumassa selville mahdollisesti vaikuttaa testissä toimimiseen Mene ja tiedä. Itse ajattelin ehdottomasti uusia testin, ihan jo mielenkiinnosta, viimeistään parin vuoden päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.