torstai 12. syyskuuta 2013

Treeniä veren maku suussa..

..naudanveren nimittäin.

Keskiviikkona heräsimme viikonlopun jäljiltä ja ystävän innostamana oli sovittuna mejätreenit. Nupulle ystävä oli edellisenä iltana käynyt tekemässä jäljen, jonka kulusta minulla ei ollut mitään aavistusta. Siinä oli kaksi makausta ja kulki ennalta arvaamattomasti kuten haavakon voisi kuvitella tekevän. Nuppu teki töitä itsenäisesti ja hyvällä otteella. Se siis jäljesti sopivalla vauhdilla ja vain kerran sen piti tarkistaa missä jälki kulkee, silloinkin se nappasi jäljen ilmavainulla parin metrin päästä. Muutoin se meni pääasiassa maavainulla. Sorkalle se meni reippaasti ja nuuskutteli sitä pitkän aikaa. Aamuruoka tuli sorkalta.




Pentujen jäljet muistuttivat perinteisiä avoimen luokan jälkiä, mutta lyhyillä matkoilla. Alkumakauksella ei ollut nameja, vaan vasta toisella. Toiselta kulmalta oli jäänyt namit pois.
Armas jäljesti vilkkaana, välillä pyörähti takaisinpäin tarkistamaan jäljen ja matkalla ehti napata ihmisen paskaa evääksi. Koko jäljen se kuitenkin selvitti myös kulmat ihan kivasti. Sorkalle se meni reippaasti nuuski sitä hartaasti, söi namuset ja aamuruuan. Makaukset kiinnostivat saman verran kuin emäänsä, eli ne ilmaistiin/merkattiin mutta ei kuhnaillut niissä ylenmäärin.

Aino jäljesti taas ihan toisella tapaa. Se lähti tasaisesti ja varmasti ekaan osioon ja kulki tiukasti jäljen päällä. Jossain kohtaan tuli varvikossa jotain epämiellyttävää vastaan ja Aino poikkesi jäljeltä kiertääkseen sen. Sitten taas takasin jäljen päälle. Makaukset meinasi ensin mennä yli, mutta ne huomattuaan kuhnaille ja nautiskeli niissä pitkän aikaa. Kaivoi ja natusteli makupaloja ja veristä kunttaa. Viimeisellä osiolla Aino hieman harhaili, mutta palasi jäljelle ja löysi sorkan. Sorkka oli kiinnostava ja Ainolla tuntui olevan vaikeuksia päättää syökö ensin sorkan, namit vai aamuruuan.
Aamuruuaksi olikin sopivasti raakaa hirvenlihaa kasvistattarihöysteellä.

Usva pääsi viimeistelemään pentujen jäljet. Laskin sen autosta laittaakseni sen valjaisiin ja liinaan. Mummeli otti ja lähti siltä seisomalta Armaksen jäljelle ajoi sitä yksikseen hetken ja lähti sitten loikkumaan metsään omaksi hyviksi. Minua ei ihan kamalasti huvittanut siinä vaiheessa loittoneva mummokoira. Huutelin mutta tuntui, että vain metsä kuuli minut. Usvallahan on taito löytää porot ja puput ihan sama missä se on irti. Ne vain yhtäkkiä ovat aina tupsahtaneet sen eteen. Onneksi ei kuitenkan tällä kertaa niin tapahtunut. Usva jatkoi leikkiään hetken kunnes totesi alueen joko vapaaksi pupuista tai minun olevan jo sopivalla tuulella hänen paluulleen. Siitäpä sitten läksimme Ainon jäljelle. Usva jäljesti selkeästi Ainon kulkua jäljellä, koska teki kaikki samat mutkat ja liikkeet mitä Ainokin. Vikan osion harhalla pyysin Usvan oikealle jäljelle ja se siirtyikin sinne heti. Tiesi mokama koko ajan missä se menee. Sorkalle Usva meni reippaasti ja alkoi natustaa sitä samantien. Usvan ruuan unohdin autolle ja tarjosinkin sitä sille autossa, mutta ei kelvannut sillä hetkellä.

Treenien jälkeen oli ohjaajien vuoro saada apetta ja sattumalta ruokapaikan molemmin puolin oli eläinkaupat. Siitä tulikin sitten kallis treenireissu.

Kotona ehdimme hengähtää hetken ennen kuin oli pentuja Peto-kurssin vuoro. Armaksen ohjastajalla oli muita kiireitä joten päädyin menemään Ainon kanssa aikaisempaan ryhmään ja Armaksen kanssa meidän normiryhmään. Aino oli treeneissä aktiivinen ja innokas itsensä, meillä oli vain jäänyt edellisen kerran kotiläksyt saamatta ja saimme sitten treenailla vanhoja juttuja. Tällä kertaa tehtiin ohituksia ensimmäistä kertaa kontkatikävelyssä ja pääsin samaistumaan oppilaideni asemaan. Aino oli kovasti mukana, mutta se ei aina ollut ihan varma miten päin missä kohtaa sen tulisi kävellä kontaktissa. Hauskaa oli kuitenkin. Edelleen Aino saalistaa ja taistelee lelusta kuin vimmattu ja pääsi myös taistelemaan vieraan ihmisen kanssa.

Armaksen kanssa saapastelimme kentälle seuraavaksi ja se kulki mukana hipihiljaa ja räyhäämättä muille. Edellisen kerran keskustelu oli mennyt perille sen verran hyvin että Armasta hiukan hirvitti tuijottaa minua silmiin kun kontaktia treenailimme alkuun. Vilkuili vain sivusilmällä, mutta hyvin pian huomasi että meidän välit on kentällä yhtä ok, kuin kotonakin ja rentoutui ja alkoi tehdä töitä normaalilla innolla. Ohitukset menivät Armaksen kanssa yli odotusten. Niin hyvin, että pitää alkaa hiomaan sen kontaktikävelystä jo oikeaa seuraamisliikettä.

Treenien jälkeen oli vielä kauppa-asioita ja niiden aikana alko mieletön ukonilma. Pennut loikoilivat autossa rentoina ja kotiin saavuttua kävimme vielä pikapissit räiskeessä ilman kummenpia reaktioita. Kotona olevat olivat reagoineet Nuppua lukuunottamatta. Leksu haukkui jokaiselle jyrähdykselle ja Usvaa oli ahdistanut niin että se oli yrittänyt pois talosta ovenkarmien kautta. Se oli pistetty kevythäkkiin turvaan, mutta oli sitten repinyt häkin ovikankaaseen kuonon mentävän reiän. Tulin juuri kotiin uuden kevythäkin kanssa, jonka ostin edellisen rikkoutuneen tilalle. Taas on ehjiä kevythäkkejä yksi liian vähän. Usva rauhoittui kun muu lauma laittoi sen ympärille nukkumaan ja heti äänien lakattua se oli valmis lähtemään iltalenkille. Nupun ja pentujen kanssa kävimme tekemässä iltakävelyn jo hieman aikaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.