keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Mitä meillä syödään?

Koiran ruokinnassa on varmasti vähintään yhtä monta koulukuntaa kuin koiran koulutuksessakin, ja ihan varmasti löytyy myös ravintofanaatikkoja ja niitä jotka oikeasti tietävät asiasta jotain. Itse olen pyrkinyt löytämään minun koirilleni sopivan ruokavalion pitäen mielessä mitä villi koiraeläin syö kun ravintoa on tarjolla ihanteellisesti. Kuten koiran koulutuksessa niin otan myös koiran ruokinnassa jokaisesta suuntauksesta ne järkevimmät opit, olematta sokeasti vain yhden koulukunnan ihminen. Ennen kaikkea seuraan omia koiriani ja niiden kuntoa. Haiseeko koira, onko se ns. klähmäinen? Millainen uloste on ja monta kertaa päivässä koira ulostaa? Kuinka paljon se pissaa ja kuinka väkevältä urea vaikuttaa (tätä tulee seurattua varsinkin vanhan uroksen kohdalla)? Mikä koiran yleinen vire on, onko se yliaktiivinen myös ns. levossa ja jaksaako se treeneissä? Missä kunnossa koiran iho, kynnet ja turkki on? Vuotaako silmät? Miltä koira tuntuu, onko se turpea, saako se lihaksia kasvatettua suhteessa liikunnan määrään? Koiran ikä myös vaikuttaa siihen mitä sille pistän kuppiin.

Koiristani Leksa syö pääsääntöisesti kuivamuonaa ja pumit ovat ns. raakaruokinnalla. Paljon koirien ruokaan vaikuttaa se miten kiireinen olen ja mitä jääkaapista/pakasteesta löytyy.

Normaalisti ostan eläinkaupasta lihapötköjä vaihdellen eri lihalaatuja (nautaa ja naudan mahaa, sikaa, kanaa, kalkkunaa, poroa, lohta, lammasta) ja kasvissoseen teen itse tai raastan kurkkua tai silppuan salaatteja ruokaan. Käytän pääasiassa vihreitä kasviksia  (kurkku, pinaatti, kukkakaali, parsakaali, salaatit, kaali) mutta käytän myös tomaattia ja porkkanaa silloin innostun ostamaan niitä. Osan kasviksista keitän kevyesti helpottaen niiden käsittelyä. Välillä kokeilen valmiita kasvissoseita eläinkaupan pakastealtaasta.

Tässä siis Mushin pullia lisäkasviksilla ja raejuustolla kun piti käyttää valmis sose pois.
Työyöputkina on näppärä käyttää Mushin pakastepullia, jos siis en ole jaksanut tehdä kasvissoseita valmiiksi. Teen yleensä soseita sen verran mitä käytän päivän aikana,. Tattaripuuroa kun tarvitaan lisukkeeksi, niin keitän sitä aina sen verran kuin yhteen ruokaan menee. Yleensä siis illalla valmistan seuraavan päivän soseet tai raastan ja silppuan aamulla sen mitä tarvitaan päivän aikana. Jossain vaiheessa tein pakkaseen soseita, mutta tämän olen todennut meille paremmin sopivaksi, lisäksi saan näin enemmän vaihtelua kasviksiin. Jos teen isoja satseja kerrallaan niin minulla on sitten jääkaappi täynnä purkkeja ja purnukoita sulamassa, joista sitten puolet pilaantuvat kun unohdan niiden olemassaolon. Tattaripuuroa tykkään laittaa mukaan yleensä aina ison ruokalusikallisen, koska silloin ainakin Usvan maha toimii paremmin. Kananmunia koiriini uppoaa myös ihan kiitettävästi, vaikka kaikki niistä ei niin kamalasti perusta.

Luita olen huono syöttämään koirilleni pääasialliseksi ravinnoksi. Tällä hetkellä en kaipaa yhtään enempää jännitystä tai menetyksiä elämääni. Meillä kalutaan luita vain viihteeksi ja silloin ne ovat naudan tai hirven isoja putkiluita. Lihapötköt valitsen sen mukaan, että niissä olisi myös jauhettua luuta ja sisäelimiä mukana.

Tällä hetkellä meillä on alkaneen hirvenmetsästyksen kunniaksi hirvenlihaa ruokalistalla. Käytännössä havahduin siihen, että meillä on lihat syömättä pakkasesta vuodesta 2011 lähtien. Onneksi suurin osa jäljellä olevista vanhimmistä pakasteista on enää lihaisia luita, mutta taas noiden luiden ollessa pieniä ja siruisia en niitä halua syöttää koirilleni sellaisenaan. Lopputulemana on se, että keitän lihaisa luut, rapsin lihat luista irti (luut huollella roskin) ja liemestä tulee tattari- tai Yrjölänpuuro. Tämä herkku tarjoillaan kasvissoseen kera..

Nyhtöhirveä?
Nyt olen syöttänyt vuoropäivinä raakaa ja kypsää hirveä, vähän sen mukaan minkä palan olen arponut pakastearkusta lähempää tutkimusta ja jatkojalostusta varten. Jos koirat saisivat valita, niin ne söisivät pelkästään uunissa ylikypsäksi haudutettua lihaa. Koen kuitenkin, että kypsästä ruuasta ei koirat saa samalla tavalla tärkeitä ravintoaineita irti, joten saavat vitamiineja tuolloin purkista ruuan joukossa. Silloin kun ruokin koirani raa'alla lihalla ja kasviksilla, monipuolisesti vaihtelemalla en anna juurikaan lisäravinteita biotiini, Straht, b-vitamiini ja nivelainekuureja lukuunottamatta, joista toisia annan säännöllisesti ja osaa kuureittain.

Ruokaan lisään paljon öljyjä, tällä hetkellä meillä menee kuvassa olevia öljyjä. Suurin osa niistä on vaikutukseltaan samankaltaisia, toisessa vain paremmat arvot kuin toisissa. Nutrolin Nivel moniteho on Usvaa varten ja parin viikon kuuri tuntuu jo oikeasti vaikuttavan.

Lihaa pumeilla menee päivässä noin 1,2 kg yhteensä. Lihan sopivan määrän näkee ulosteen rakenteesta ja hiilareiden ja kuitujen suhteen ulosteen määrästä. Mushin lihapullissa menekki tarkoittaa noin 1,5 pussia päivässä. Keskimäärin olen laskunut että pumien ruokaan menee 1,00-1,50 euroa/koira päivässä riippuen mitä syötän ja miten asian lasken. Leksan ruokaan 0,80-2,00 euro/pvä riippuen muonasta.

Ruokakupin sisällöstä keskimäärin 1/4 on viljaa ja loput 3/4 jaan lihan ja kasvisten kesken. Välillä laitan myös raejuustoja ja AB-piimää mukaan, koska varsinkin raejuustoa on melkein aina jääkaapissa.

Tiistai-illan ruoka. Puuron osuus on oikeasti 1/4, mutta se on lätkäisty kuppiin viimeisenä ja näyttää siksi viedän 1/3 tilasta. Ruuan tietenkin sekoita ennen tarjoilua, muuten tuosta annoksesta syötäisin vain lihat ja rasvat..

Reissuruokana (poislukien mökkireissut) pumit syövät sitä mitä keksin ostaa, yleensä mahdollisimman vähän käsiteltyä/lisäaineetonta ns. teollista ruokaa. Tähän mennessä olen pystynyt vaihtamaan noiden ruuan lennosta lihasta mihin tahansa kuivamuonaan tai laadukkaisiin säilykkeisiin ilman että niiden vatsat reagoisivat asiaan.

Aikaa minulla keskimäärin menee koirien ruuan laittoon max 10 minuuttia, siis jos teen soseet/raasteet ja sen puuron alusta alkaen. Kaikista vaikeinta ja raskainta tässä hommassa on oikeasti niiden kuppien kerääminen sieltä lattialta pois...

Näin meillä syödään, vaikka joku muu syöttäisi varmasti toisin.


6 kommenttia:

  1. Mun mielestä teidän ruokailu kuulostaa oikein hyvältä! Harmi kun Timi ei tuota tattaripuuroa suostu syömään, kun mun mielestä se sopi sille ihan hyvin. Jotenkin se vaan blokkaa sen puuron sieltä seasta, ihan sama kuinka hyvin sekoittaisi. :D

    VastaaPoista
  2. Onks toi yks purtilo sitä lampaanrasvaa? Mistä sitä saa??

    VastaaPoista
  3. Lampaanrasvan tilasin Findogsilta, kun en paikallisista eläinkaupoista sitä löytänyt. http://www.findogs.fi/kauppa/p4298-dc-lampaan-rasva-500ml-fi.html

    VastaaPoista
  4. Ei täälläkään eläinkaupoissa ole, mutta joku on hyväksi kehunut. Onko siinä mitään "käytettävä 4kk sisällä avaamisesta" tms. juttua? Pieni koira syö tuota määrää jonkin aikaa... :D

    VastaaPoista
  5. Tuossa näytti olevan päiväystä 1/2015 asti, ei mitään muuta mainintaa. Eläinlääkäri kehoitti pakastamaan lohioljyn ja ottamaan vain sen mitä tarvii viikossa, ettei härskiinny. Luulisi, että toimisi tuon lampaanrasvan kanssa myös.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.