maanantai 2. helmikuuta 2015

DIY panta, malli nro1


Sunnuntaina kaivoin ompelukoneen viimein esiin ja vuoden tauon jälkeen tein taas  muutaman panna. Olen tehnyt enemmän ja vähemmän pantoja viimeiset kymmen vuotta ja ensimmäisinä vuosina tein niitä jopa myyntiin asti. Nykyisin olen tehnyt pantoja lähinnä vain ystäville ja omaan käyttöön. Uusi pantainnostus lähti Edille tilatusta pannasta. Askartelukaappia kaivellessa yllätyin taas kerran siitä, miten paljon minulla oli materiaalia kaapissa.

Pannat ovat varsin yksinkertaisia toteuttaa. Tärkeintä on muistaa käyttää laadukkaita materiaaleja, koska koiran henki voi olla kiinni kestävästä pannasta. Metallilenkit täytyy ehdottomasti olla hitsattuja ja täyttä metallia. Mitkään käsilaukuista tms. kierrätetyt lenkit eivät ole tarpeeksi kestäviä koiranpantoihin. Tähän pantamalliin menee 3 kappaletta D-lenkkejä. Langaksi ei käy tavallinen ompelulanka, sillä se ei tule kestämään pidemmän päälle vaan napsahtaa kovassa vedossa poikki.. Itse käytän nylonlankaa, samaa millä ommellaan mm. telttoja ja erilaisia markiiseja kasaan. Käyttämäni langan merkki on Nylbond ja lanka on hivenen joustavaa, joten se ei ole heti ensimmäisenä katkeamassa. Onpeleiden on oltava myös riittävän vahvat ja moninkertaiset kriitisistä kiinnityskohdista. Sytkäri tai tulitikut ovat tarpeen siinä vaiheessa kun nylonnauhan päät pitää sulattaa kiinni. Ilman tätä toimenpidettä nauha alkaa iloisesti purkautua itsekseen.

Tähän malliin tarvitaan vain..
Ompelukone
Tavallista vahvempi neula ompelukoneeseen
Mittanauha
Sakset
Sytkäri/tulitikut
Nylon lankaa
Nylonnauhaa
Koristenauhaa
3mm vanulevyä
kangasta/nahkaa
D-lenkkejä 3kpl

Tämänkin pantamallin ohjeita on netti pullollaan mutta pienenä vinkkinä sanoisin kuitenkin, että kannattaa mitata kaulakappale tarkkaan ja ottaa huomioon, että D-lenkit lisäävät pannan pituutta. Minulla oli tavoitteena 34cm panta (kireimmillään), mutta huomasin tehneeni 36cm panna, kun en äkkiseltään enää muistanut miten pitää mitata. No, näitä pantoja valmistui sitten kaksi, toinen toivottavasti oikean kokoinen Kotkan pojalle ja toisen pannan sijoituspaikka jää nähtäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.