keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi lähteäni treenaamahan

Mammalomalaisen nauttiessa vierihoidosta ja leppoisista lenkeistä olisi minulla palava halu treenaamaan. Treenikuntosia olisi vielä kaksi, mutta en ota riskiä ja lähde hakemaan mitään kiertotauteja muiden koirien joukosta. Sisällä olen tehnyt Leksun kanssa joka päivä jotain pienen pientä, mutta nyt olisi hinku nimenomaan hallille. Spanieleiden agitreenien vetämisestä tämä villitys taas alkoi, mutta maltan mieleni ja nautiskelen Nuppusen seurasta, töiden tekemisestä, opiskelusta ja tekemisestä jota riittää kotonakin.

Pahimpaan ahdistukseen kaivelin meidän ekat rally-tokon radat esiin. Pätkät on kuvattu lajin alkeiskurssilta ja meno on sen mukaista. Ensimmäisessä videossa näkee miten helposti sitä unohtaa koiran ohjaamisen kun samalla keskittyy johonkin uuteen ja vaikeaan. Ensin olisi pitänyt miettiä mitä on tekemässä, ja sen jälkeen tehdä se koiran kanssa ajatuksella.

Toisessa videossa meno on jo huomattavasti rennompaa ja siinä taidan jo muistaa kehua ja käskyttää Nuppua. En pelkästään roikota sitä namilla mukana. Kummassakaan en tarkoituksella seurauttanut Nuppua, sillä meillä oli se liikkeenä vielä niin kesken. Pentuloman jälkeen jatketaan edelleen sen hiomista uusin vinkein. Nuppu on siitä kiitollinen, että vaikka emäntä ei tiedä mitä on tekemässä, niin koira kuitenkin yrittää parhaansa.

Mimmi ja Usva on nyt ainakin seuraavan kuukauden äitini ja isäni hellässä hoidossa. Usva ja isäni siis leikkivät päivät pitkät ja Mimmi saa syödäkseen namusia. Tosin käyn lenkittämässä mummelit joka aamupäivä, joten erossa ei onneksi jouduta olemaan. Ratkaisulla haluttiin taata Nupun leppoisat viimeiset kantoviikot ja rauhallinen synnytyksen jälkeinen aika. Nupun tiineyden myötä vanhat nartut ovat olleet vähän ihmeissään, ja olen saanut taas tehdä mielenkiintoisia havaintoja narttulauman käyttäytymisestä. Meidän normaali marssijärjestys nartuilla olisi Usva pomona, siitä seuraavana heti Nuppu ja Mimmi alinpana. Mimmillä, entisenä kuningattarena, ei ole ollut mitään ongelmaa uuden aseman suhteen ja Nuppu on alistunut Usvan valtaan.

Kaiken keskipiste


Nuppu on itseasiassa kovastikin kyykkinyt Usvan tahdon mukaan, mutta nyt tiineys on tehnyt Nupusta yhtäkkiä lauman tärkeimmän olennon. Kaikki muut koiramme väistävät hänen Pyöreyttään. Usvakin jättää sanomatta tilanteissa, joissa se normaalisti olisi kyykyttänyt Nuppua vaikka ihan huvikseen. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi ollut iltaisin makkariin valuminen. Nuppu on yleensä tullut viimeisenä nukkumaan ja se on sitten joutunut ryömimään kylkimyyryä makkariin omalle paikalle. Usvan antaessa samaan aikaan pahaa silmää milloin miltäkin pediltä. Olen toki toppuutellut Usvan mulkoiluja, jos olen ollut hereillä, mutta olen monesti sitten herännyt siihen, kun Nuppu on tanssahteluja ja niijausten jälkeen suhahtanut omalle pedilleen sängyn alle.

Mimmi yrittää havainnoida josko joku olisi jääkaapilla.


Nuppu on myös huomannut uuden asemansa ja käyttää sitä hyväkseen mm. viemällä kaikkien herkut jos en ole vahtimassa. Mimmi ilmeisesti hieman stressasi tätä muutosta laumassa ja alkoi pissailemaan sisälle. Tietenkin huolestuin ja kävin kaikki mahdolliset kauheudet mielessäni läpi, mutta pissailu loppui heti Mimmin päästyä vanhempieni luokse lomalle. Kaikki ovat tyytyväisiä tähän tilapäiseen järjestelyyn. Mummelit siis palautuvat kotia jahka pennut ovat vähän isompia. Minulle se tietää tietenkin enemmän töitä, kun osittain hoidan koirat kahteen osoitteeseen.

Usva ja matto, johon kaikki Usvan aina hukkaavat.

Usva sai joulu-tammikuussa toisen Cartrophen pistossarjan. Vaikutukset näkyvät heti ja Usva käyttäytyy kuin villi varsa. Jonna ystävällisesti piikitti puolet piikeistä ja säästi meidät paljolta. Normaalisti meidän omalääkärimme Ulla Eskelinen on hoitanut piikityksen, mutta joulun ja uuden vuoden vapaat sotkivat kuviota. Usva oli ihan innoissaan päästessään kyläreissulle ja piikin pistäminenkään ei huimannut yhtään. Eläinlääkäreiden vastaanotoilla se vetää itsensä yleensä ihan hirveään ahdistukseen, mutta Jonnan seurassa Usvalla on vain kivat asiat mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.