maanantai 2. kesäkuuta 2014

Kauden ensimmäinen koe ja jälki

Saatiin Nupun kanssa yllättäen paikka toissa viikonlopun (25.5.) mejäkokeeseen. Kiitos työvuorojen (ja alkuviikon lumisten metsien) mentiin sitten kylmiltään kokeeseen
Edellinen jälki oltiin tehty syyskuussa ja kuten silloinkin Nupulla oli taas valeraskaus päällä. Kaikkinensa koira oli kuitenkin hyvässä vireessä. Maastot olivat kuivaa ja avointa mäntymetsää-kivirakkaa, ilma suhteellisen kuiva ja tuuleskeli hieman. Meillä oli koko lauma mukana, Usvaa lukuunottamatta, ja se ei Nuppua häirinnyt. 


Koejälki oli 19,5 tuntia vanha ja tuomari tuumasi Nupun työskentelystä seuraavaa:


"Nuppu lähtee jäljelle itsenäisesti. Alkumakaus merkataan, Nuppu jäljestää ilmavainua käyttäen kaarrellen molemmin puolin jälkeä. 1. osuuden puolessa välissä Nuppu ajautuu kauas jäljen sivuun. Nuppu ei palaa jäljelle, joten hukka. Hieman ennen 1. kulmaa Nuppu ajautuu jälleen sivuun palaten kuitenkin jäljelle, mutta jäljestyksen sijaan Nuppu menee jäljen yli edeten 2. hukkaan. Uuden alun jälkeen edetään melkein 2. kulmalle asti. Nuppu huomaa jäljen sivussa poron raadon ja jäljestys ei enää etene, 3. hukka ja koe keskeytetään. Harjoitusmielessä mennään loppu osuus mallikkaasti sorkalle, jota nuuskitaan. Nuppu osoittaa osaavansa jäljestää, mutta tänään ei ole paras jäljestyspäivä."
Alun harhat johtuivat paineistumisesta, sillä koirasta näki, että tiesi missä jälki kulkee, mutta se kyseli minulta tukea. Kun sitten kannustin väärissä kohdissa Nuppu lähti ajamaan väärää jälkea. Tämän näki siitä selvästi, vaan kun ei auta kuin kävellä koiran perässä. Ensimmäisen osion loppupuolella törmäsimme sieniä etsivään maastopyöräilijään, joka oli kovasti puhelias. Ei onneksi vaikuttanut koiran etenemiseen. Pian kohdattiin hänet uudelleen, tällä kertaa etsi aurinkolasejaan. Opas oli onneksi löytänyt ne jälkemme varrelta. Pyöräilijästä päästyämme takaa viiletti ohi moottiripyöräilija. Sitä Nuppu pysähtyi hetkeksi katsomaan, mutta jatkoi jäljestystä. Toisen osion loppusuoralla Nuppu nosti ilmavainulle ja lähti määrätietoisesti hakemaan jotain. Voi sitä ylpeyttä kun löysimme poronraadon. Tässä vaiheessa Nuppu tuli tomerana kysymään minulta missä on palkka, tehtävä suoritettu! Ei jatkanut enää kannustuksestakaan jäljestämään, vaan hengaili niin kuin aina sorkan löydettyään. Todettiin kolmas hukka ja keskeytettiin koe. Harjoitusmielessä tuomari otatti meille viimeisen makauksen ja siitä Nuppu jäljesti erittäin hyvin sorkalle ilmaisten sen. Mukava ja opettavainen jälki. Nyt on treenisuunnitelmia taas punottu ja uusi koepaikka hakusessa.


Tapahtumamerkit, makaukset, raato ja kaato arvioiduissa paikoissa,
Sportrackerin matkamittaus ei pidä täysin paikkansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.