torstai 1. joulukuuta 2016

Luukku nro 1

Uusimpien vanhojen kuvien tipahdettua postilaatikkooni päätin tehdä joulukalenterin kokoelmastani, jotta ne toivottavasti toisivat iloa myös muille kuin minulle. Tämä on siis perinteinen kuvakalenteri ikivanhoilla mausteilla. Vanhoja koirakuvia päädyin keräilemään ihan siitä syystä, että minua kiinnostaa koiraharrastuksen historia ja kehitys, ja  se miten koira on ottanut ja lujittanut paikkansa ihmisen kumppanina ihan nykypäivään asti. Keräilyni alkoi palveluskoirien koulutukseen liittyvistä kuvista ja laajeni henkilökuviin. Kriteerini on mahdollisimman vanhoissa eli ennen 1960-lukua kuvatuissa kuvissa. Vanhimmat kuvani ovat yli satavuotiaita. Minua kiehtoo näissä kuvissa eniten on se, miten ihmisen ja koiran suhde niissä näkyy. Koirat ovat yleensä kuvissa hyvin keskeisellä paikalla, tai ne ovat jopa konkreettisesti nostettu jalustalle. Se kertonee jotain niiden merkytyksestä kuvassa oleville ihmisille.


Tämä kuva on kuvatttu Loviisassa 1890-luvun lopussa tai viimeistään vuonna 1900, jolloin kuvaamo lopetti. Koira muistuttaa kovasti rakenteeltaan ja väritykseltään Norjalaista lunnikoiraa, mutta edustaa todennäköisesti sen aikaisia pystykorvatyyppisia koiria. Mikä todennäköisyys olisi, että lunnikoira olisi eksynyt Loviisaan 1800-luvun lopussa?



Nämä on kuvattu Vaasassa 1913 ja kuvassa esiintyvän naisen nimi on tiedossani. Koira on todennäköisesti sileäkarvainen kettuterrieri, vaikka kovasti tulee toinen ihan toinen rotu mieleen. Alla oleva terreirikuva kehyksissä on todennäköisesti samaisen naishenkilön toinen koira.





4 kommenttia:

  1. Aivan ihana idea tämä sun joulukalenteri! Innolla ja mielenkiinnolla jään odottamaan muiden luukkujen aukeamista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos idea on mieluinen. Koitan mahdollisimman monipuolisesti esitellä arkistojani, jotta jokaiselle olisi jotain. :)

      Poista
  2. Oi ihana idea! Mistä oot löytäny näin vanhoja koirakuvia? Ihania! <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos. Näitä löytyy kirppiksiltä ja kaikkialta, missä myydään vanhoja kuvia.

    VastaaPoista

Kiitos käynnistä! Jätäthän jälkesi.